Различните размери на отделните колела

Зъбчато колело е един от най-старите технологични инструменти в историята на човечеството и остава основен компонент на всеки автомобилен механизъм. Първите велосипеди са били издълбани в дърво и са били използвани в строителството на кладенци и мелници. Дори и инженерите от античността притежават необходимите знания за насърчаване на конвейерните системи. Коридорите се използват главно в пристанищата за разтоварване на стоки и тежки оръжия. Това е предавателна система, състояща се от две или повече предавки, чиито зъби се движат и се припокриват.

Различните размери на отделните колела имат свойството да променят въртящия момент. По този начин получавате трансфер (например в случай на сервоуправление). Според някои исторически данни в изграждането на метални зъбни часовници се използват, тъй като най-малко 1556. В момента, тези съоръжения са зъбни колела и имат много малки размери изисква. В допълнение към тях, други подобни механизми, така наречените зъбни пръти. През периода на индустриализация (деветнадесети век) е разработена диференциална скоростна кутия, устройство, което е направило особено важна зъбна предавка. Много често се използва в моторни превозни средства. Благодарение на цилиндричната форма, диференциалът може да бъде свързан с повече дискове, колела и рафтове. Благодарение на вертикалната позиция на зъбите можете да постигнете балансирано предаване на силата. Зъбното колело също е важно за задействането на отделните модули. Тъй като предаването е дълго задачата на V-коланите и Poly-V, старият процес на веригата на изтегляне и пиньонът се връща.

Зъбното колело може да свърже предимствата на старите плоски ремъци с тези на поли-V коланите през новите зъбни ремъци. чрез контролен блок – зъбното колело се следи от импулсен генератор по време на основните части. Само тогава може да открие фрактура на зъбите. Това явление се среща рядко при сертифицирани предавания с (DIN 3960/61). Нашият онлайн магазин