Всички системи спирачни

Всички спирачни системи, въздухът или течността, използвана за разпределяне на специално нишесте, са оборудвани с бутало, задачата на прехвърляне има материали. В този контекст, винаги има два цилиндъра да работят едновременно. Първият, наречен главния спирачен цилиндър на спирачката, се активира при натискане на съответния педал, автомобилът започва да криви или дърпане на лост. Това се отнася за спирачната система, кормилна уредба, ръчната спирачка и съединителя. В случай на спирачната система веднага след apriceppi на цилиндър се управлява, трансферите крайната сила на дисковете на спирачното устройство.

С течение на времето, силата на цилиндър прехвърлило в значителна степен увеличава. Благодарение на това, спирачния ефект е по-отзивчиви, което означава, че по-тежки превозни средства може да се спре по-бързо, дори когато при високи скорости. е Apriceppi Цилиндърът има бутало с по-голяма площ от тази на главния спирачен цилиндър, а следователно и силата, и по този начин става по-прехвърляне на течност / въздух. Тъй като този метод се прилага за всички хидравлични системи, термините, използвани са: главен спирачен цилиндър и роби цилиндър, който прави безполезни специализация за определени системи. Защото, когато става въпрос за спирачки трябва да направите, със специфични условия, терминът цилиндъра се използва дисплей apriceppi цилиндър роб. Тази техника е сравнително нов и се използва с бързи коли, спирачките на което силата на краката и ходилата може да не са достатъчни. Дори по-малките автомобили са вече оборудвани с мощни двигатели и хидравлични системи. Пневматичната спирачка не е почти повече използва. Въпреки това, техниката остава подобен, и по същество използва същият принцип на работа.

Въпреки справят с големи количества енергия, цилиндърът има apriceppi период от много дълго упражнение, което може да бъде намалена само от замърсената хидравличното масло. Поради това е препоръчително да се запази маслото и винаги почиствайте съответния филтър. В нашия онлайн магазин ще намерите богата гама от резервни части (например турбокомпресора, дилър, шок, уплътнения) намерени резултати за по-голямата част от автомобилните марки.